De documentaire

Een eindeloos gevecht tegen de schuldenindustrie

De documentaire

Demo wordt na vijf jaar detentie vrij gelaten met een schuld van ruim 35.000 euro. Deze bestaat voornamelijk uit huur, belastingen, zorgverzekering en openstaande politieboetes. Zelf doet hij zijn uiterste best om de situatie onder controle te krijgen, maar eindigt iedere maand met een negatief inkomen.

Als ex-gedetineerde heeft Demo extra complicaties. Vlak na zijn vrijlating kan hij geen WA- en inboedelverzekering afsluiten. Daarnaast weigert de verzekeringsmaatschappij hem aan te nemen, mits hij een extreem hoge premie betaalt. Hierdoor komt hij niet in aanmerking voor de schuldhulpverlening. Demo probeert zelf afspraken te maken met schuldeisers en spreekt zodoende betalingsregelingen af. Loonbeslag op loonbeslag volgen elkaar op, maar de schulden worden niet minder. Alle schuldeisers willen direct betaald worden – wat niet kan – waardoor bedragen met boetes worden verhoogd en binnen enkele maanden verdubbeld zijn. Daar komt bij dat de schulden doorgezet worden van deurwaarder naar deurwaarder. Dit maakt dat er na jaren een complex schuldendossier is ontstaan waarbij niemand Demo precies kan vertellen hoe de schulden zijn opgebouwd. Hij wordt in urenlange telefoongesprekken van het kastje naar de muur gestuurd, zonder antwoorden.

De documentaire zit bovenop deze situatie. Hoe lost hij dit op en valt dit wel op te lossen? Of is de enige uitweg voor hem terug te keren naar de criminaliteit?

Trailer Lost Boys, 5 jaar later…